Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Decontul de TVA - Declaratia 300 - se modifica din nou

sursa: 15 Dec. 2008
Tags: tva, decont tva, livrari, achizitii intracomunitare de bunuri

Un nou proiect pe ordinea de zi a ANAF proiect de ordin pentru aprobarea unui nou model al formularului Decont de Taxa pe Valoare Adaugata - Declaratia 300.

Circumstantele elaborarii acestui proiect: introducerea cotei reduse de TVA de 5% pentru livrarea de locuinte si pentru corelarea informatiilor din "Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri" (390 VIES).

Cota redusa de 5% care se aplica asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuintelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite, care intra in vigoare de la 15 decembrie 2008 a fost introdusa prin OUG nr. 200/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal.


O alta circumstanta este determinata de Regulamentul CE nr.1798/2003 privind cooperarea administrativa in domeniul TVA stabileste norme si proceduri care sa permita autoritatilor competente ale statelor membre sa coopereze si sa schimbe reciproc, prin mijloace electronice, informatii in ce priveste TVA pentru tranzactiile intracomunitare.

Sistemul VIES este intermediarul acestui schimb de informatii.
Ordinul ANAF nr. 552/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului „Declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare de bunuri” (390 VIES) a fost elaborat in acest sens.

Rolul organelor fiscale este acela de a verifica informatiile inscrise in Declaratia recapitulativa cu informatiile furnizate in Decontul de taxa pe valoarea adaugata, depus de persoanele impozabile potrivit dispozitiilor Codului fiscal scopul fiind o mai buna administrare a TVA si transmiterea prin VIES a unor informatii cat mai corecte.

Declararea in declaratia recapitulativa intocmita pentru trimestrul in care reducerile de pret au fost acordate intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate livrarile de bunuri.

Aceste reduceri de pret se inscriu in randul de regularizari, impreuna cu alte regularizari privind achizitiile intracomunitare declarate in trimestre anterioare potrivit Instructiunilor de completare a Decontului de taxa pe valoarea adaugata.

In prezent, informatiile din randurile de regularizari nu se au in vedere la corelarea sumelor din declaratia recapitulativa cu sumele din Decontul de taxa pe valoarea adaugata.

In nota de fundamentare a proiectului de ordin elaborat de ANAF se precizeaza : „Pentru asigurarea corelarii informatiilor din cele doua formulare, (...) se impune modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr.94/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularului (300) "Decont de taxa pe valoarea adaugata”, in sensul modificarii instructiunilor de completare pentru reducerile de pret acordate ulterior de furnizor, intr-un alt trimestru decat cel in care au fost efectuate livrarile de bunuri. De asemenea, in formularul de Decont de taxa pe valoarea adaugata, este necesara introducerea unor randuri distincte pentru declararea operatiunilor de livrare a constructiilor cu cota redusa de 5%”,

Noua Declaratie 300 ar urma sa se utilizeze incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii decembrie 2008.

Decontul de TVA trebuie depus lunar, trimestrial, semestrial sau anual, in functie de perioada de raportare fiscala a contribuabililor.

Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016