Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozitul forfetar, arma cu doua taisuri a Finantelor

sursa: standard.ro 02 Mar. 2009
Tags: tva, cod fiscal

Introducerea impozitului forfetar pentru anumite domenii - retail, transport, hoteluri, restaurante -, una dintre cele mai importante modificari pe care le pregateste ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, in noul Cod Fiscal, va ingreuna activitatea firmelor si chiar va conduce la falimente, sunt de parere unii dintre oamenii de afaceri .

Pe de alta parte, unii jucatori sustin motivatia invocata de Finante, potrivit careia aceasta masura va scoate la suprafata o parte din economia gri si va combate evaziunea fiscala.

“Masura va descuraja multe societati sa isi continue activitatea si le va impinge pe unele chiar spre faliment”, a declarat Nicolae Demetriade, presedintele World Travel. Sistemul forfetar implica stabilirea unor sume fixe de plata catre buget, indiferent de volumul veniturilor sau al cheltuielilor, acesta fiind aplicabil doar la impozitul pe profit, nu si la TVA.

Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines, a declarat ca masura are o logica si ar usura sistemul contabil al firmelor, insa momentul nu este unul favorabil in contextul crizei.

“Orice taxa in plus grabeste finalul, mai ales ca, oricum, noi, cei din transporturi, suntem incarcati de taxe si impozite. Toata lumea se gandeste la supravietuire. Cine se va organiza bine va avea profit”, a explicat Atanasiu.

Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, a explicat la Money Channel ca acest impozit va fi aplicat companiilor din domeniul comertului cu ridicata, hoteluri, restaurante, activitati de transport. “Inca nu am stabilit nivelul si mecanismele aplicarii acestei masuri. Sunt mii de firme in Romania din aceste domenii care, oficial, inregistreaza pierderi si nu platesc impozit pe profit, insa in realitate lucrurile nu stau chiar asa”, a precizat ministrul.

“Aplicarea acestei masuri ar insemna eliminarea cotei de 16% de impozitare a profitului si inlocuirea acesteia cu o suma fixa, in functie de domeniul de activitate, sume ce ar urma sa fie publicate in noul Cod Fiscal, insa nu ar fi aplicabila pentru toti agentii economici”, a explicat

Sursa www.standard.ro 02/03/2009

Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016